Bang voor geluid van…

Ik was van de week voor de training van een pup ( individuele puppycursus) bij iemand thuis.

Naast de gebruikelijke onderwerpen van een puppytraining kwam ook naar voren dat de pup erg gevoelig was voor het geluid wat bij de buren te horen was; daar waren ze aan het verbouwen en de pup was best wel angstig voor dit geluid.

 

Nu was ik in het vorige bezoek al begonnen met het uitleggen van het hoe en waarom van het doen van zoekspelletjes. Die zoekspelletjes, die de pup fantastisch vond om te doen, bleken ook een prima middel om de angst voor het verbouwingsgeweld weg te nemen.We gingen de zoekspelletjes doen op een afstand die zo groot was dat de pup nog geen stress had. Stresssignalen geven bij een pup/ een hond aan dat er (in dit geval) geen relaxde stemming is.

Het doen van die leuke spelletjes (zonder dat er stress was bij de pup) gaven een prettige gevoel terwijl het geluid van de verbouwing te horen was. De pup leerde dus spelender wijs dat het enge geluid eigenlijk iets leuks betekende: zoekspelletjes doen! Een positieve associatie dus!

 

Ik vertelde in deze puppytraining tevens dat de pup zo ook kon wennen aan allerlei andere (mogelijk beangstigende) geluiden, zoals onweer of vuurwerk. Het vrouwtje van de pup is van plan om de pup in de komende week langzaam te wennen aan het geluid van vuurwerk, zodat de pup hier met Oud en Nieuw geen / zo weinig mogelijk last van heeft.

 

 

Plaats een reactie