Speuren met Lynn

Sinds een jaar  of 4 speuren Lynn en ik bij Sjoukje van Hond en Baas / Speurhondenschool Lelystad. Lynn is een Golden Retrever van bijna 9 jaar.  Toen we met speur lessen begonnen deden we allerlei oefeningen in een groepje. De baasjes zetten bijvoorbeeld een kort spoor uit om dat vervolgens samen al snuffelend af te lopen.  Lynn vond dat al heel leuk, maar sinds we echt praktijkspeur-les hebben (waarbij Sjoukje het spoor uitzet- wij moeten wachten en na een tijdje er achter aan mogen) is Lynn haast niet te houden, zo leuk vindt ze het.  Met behulp van de portofoon houden we contact, ik moet melden wat Lynn doet. Welke afslagen nemen we , of negeren we juist-

 

Extra leuk zijn de lessen  omdat Sjoukje het steeds ingewikkelder maakt. Lynn heeft de neiging zelf te voorspellen wat juf doet- en juist als juf dan een verrassing inbouwt zie je dat Lynn opleeft.  OOO, zit Sjoukje verstopt achter een auto? Ze zit vast achter alle volgende auto’s…  nee dus…. Vorige les zat Juf achter deze boom- hee nu niet?? Ik zie mijn hond opleven, genieten van de uitdaging.

 

Als ik Lynn haar gang zou laten gaan zou ze me een uur achter zich aan sleuren, plat op mijn buik door de modder. Maar ik sla de lange lijn een keer om mijn middel om haar onder controle te kunnen houden en loop een beetje langzamer als ze te hard gaat. Trekken mag, als we in speur- stand staan. Als we pauze hebben en allebei wat drinken gaat de lijn weer aan haar halsband, in plaats van aan haar speurtuig.

 

Soms wordt er heftig gesnuffeld bij een paaltje waarna Lynn ook een geurvlag zet….juf zou toch niet……????

 

Ik zie niet altijd of Lynn echt het spoor volgt of zelf aan het zoeken is (in plaats van snuffelen). Ze kan heel vastberaden volhouden dat we op de goede weg zijn, terwijl ik via de portofoon hoor dat we de verkeerde afslag hebben genomen. Ze was al gewend om zoekspelletjes te doen en is nogal eigenwijs… de uitdaging is voor mij om te leren het verschil te zien tussen echt speuren en zoeken.

Heel mooi is het als ze op een kruispunt snel alle mogelijke richtingen checkt en dan zoeffff het goede spoor kiest. 

 

Lynn heeft een heel eigen netwerk van bevriende volwassenen en kinderen. Joris van acht van maakte voor haar een mooie kokarde met daarop geschreven: ” voor Lynn, je bent lief en een goede spurhond” ….    Hij heeft gelijk! 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?