Reviews

Dit zeggen mensen met diabetes over hun hond die ze waarschuwt als ze een hypo ruiken

Sinds 2015 begeleid ik mensen die diabetes I hebben bij het trainen van hun eigen hond zodat die gaat waarschuwen als hij een hypo ruikt. De opleiding hiervoor heb ik zelf gedaan in Duitsland (Diabetic Alert Dog, Gerd Köhler, Duitsland). Als voormalig verpleegkundige spreekt dit me enorm aan. In enkele gevallen help ik nu nog mensen om hun hond hiervoor te trainen.

” Een kant en klare hond is in onze ogen ondenkbaar. Een diabetes patiënt is zo “uniek” in zijn levensstijl, dagritme en dus in zijn behoefte in wat de hond moet snappen dat een goede signaleringshond alleen met de eigenaar tegelijk, kan worden opgeleid. We maakten kennis, Sjoukje, Mexx, de andere mensen die belangrijk zijn voor Mexx en mij. We stelden een plan op…WAT is belangrijk voor mij, WAT kan Mexx aanleren, WAT moet de volgorde zijn. Sjoukje bracht de wensen en mogelijkheden EN de beperkingen bij elkaar en maakte er een mooi en haalbaar trainingsschema van”.

Frederick en Mexx

Eyka kan hypo’s ruiken én hier op reageren zodat haar vrouwtje weet dat ze iets moet doen om niet in een coma te raken.

Eyka is een Schapendoes en ze is geboren op 30-1-2016.
Sinds de zomer van vorig jaar geeft Eyka al op verschillende plaatsen aan wanneer Carla een hypo heeft.
Aanvankelijk was het de doelstelling dat Eyka alleen in en rond het huis zou aangeven als ze een hypo bij Carla ruikt, maar later is Carla ook bezig gegaan met het trainen van Eyka in andere omgevingen.
Nu ruikt en geeft Eyka het overal aan als Carla een hypo heeft. Eyka gaat dan aan Carla haar huid likken, meestal aan haar hand.

Carla is heel trots dat Eyka dit kan en ze verteld er ook graag over aan andere mensen. Carla heeft al 45 jaar diabetes type I en na een artikel in een blad van een diabetes vereniging is ze op zoek gegaan naar iemand die kon helpen bij de training en is ze bij mij uitgekomen.
Carla geeft aan dat ze vooral de samenwerking met haar hond tijdens het oefenen fantastisch vindt. Ook vond Carla het leuk om tijdens de training van Eyka echt intensief met haar bezig te zijn. Het herkennen van de lichaamstaal van Eyka als ze een betekenis volle geur rook, was erg leuk om te ervaren. Het oefenen op allerlei verschillende plaatsen en onder allerlei verschillende omstandigheden vergt wel de nodige tijd, maar het is altijd met plezier gedaan. En dat is belangrijk, plezier hebben tijdens de samenwerking!

Carla en Eyka

“Mijn hond waarschuwt mij als ik een hypo heb”.
Wil jij dat ook? Een diabetes-hulphond?
Omdat jouw hond jouw hypo misschien wel eerder ruikt dan dat jij het voelt…

Hier het verhaal van Aart en zijn Tosha…

Aart heeft Tosha aangeschaft omdat hij wegens zijn pensioengerechtigde leeftijd minder hoeft te werken en zo tijd heeft om een lang gekoesterde wens ( een eigen hondje) in vervulling te laten gaan.
Aart heeft ruim 30 jaar diabetes 1(suikerziekte).  Dit vraagt heel wat management.
Een groot risico bij mensen die diabetes hebben is dat hun suikerspiegel snel daalt en dat zij zo in een ‘hypo’ toestand geraken. In dat geval maak je een afwezige indruk, spreek je soms wartaal en kan je je bewustzijn verliezen. Als je op tijd weet dat je bloedsuikerspiegel daalt kan je het tij nog keren. Kortom het is zaak om op tijd te weten dat je een lage bloedsuikerwaarde hebt.
Aart vertelde mij ook dat hij soms niet aan voelt komen dat hij een dalende suikerspiegel heeft en zich niet bewust is van een mogelijk dreigende hypo. Dit wordt hypo- awareness genoemd.

Aart had op mijn site gelezen dat een hond een “hypo” of “hyper” kan ruiken. En dat klopt. Dus hij nam contact met mij op en we bespraken de mogelijkheden. “Kan Tosha mij waarschuwen als ik een hypo heb” was de vraag. Het gaat Aart niet om een officieel certificaat, pasje of hesje voor Tosha. Aart wil met de training graag het nuttige met het aangename en dat is zijn plezier om Tosha iets te leren, verenigen. We zien elkaar nu al meer dan één jaar regelmatig. De training gaat stap voor stap en op een manier die past bij de wijze van oefenen en leren die Aart en Tosha met elkaar hebben opgepakt. Vandaag waren ze er weer. Aart zei: “de training die ik bij je volg gaat eigenlijk meer dan 80% over mijn leerproces en dat gaat dan weer over hoe ik Tosha iets kan leren”. Aart zei mij dat hij elke les wel één of meerdere eyeopeners krijgt.

Aart kan zich een leven zonder Tosha niet meer voorstellen; zij is volgens hem als het ware een volwaardig gezinslid met de consequentie dat je ook tijd in haar moet steken. Dat betekent veel lopen en ook veel plezier hebben en daar hoort volgens Aart ook onder het met Tosha werken en haar te leren om op de geur van een hypo te reageren. Vandaag merkte Aart op dat hij onze trainingsafspraken ook waardeert omdat hij merkt dat hij naast de lessen in het trainen van Tosha, ook zich gecoacht voelt in zijn leven met diabetes.

Soms was ik radeloos

Soms was ik radeloos en heel soms zelfs verdrietig…..ja we hadden best een hele kluif aan het opvoeden van onze Labradoodle Max. Gelukkig waren (en zijn) we veel vaker dan radeloos ook heel blij met deze energieke en pittige hond en genieten we ook heel erg van hem. We zijn bij Sjoukje gekomen met de wens om vooral ook ons een spiegel voor te houden want dat het opvoeden van een hond zeer nauw samenhangt met jouw eigen gedrag was ons wel bekend maar hoe kritische kijk je dan echt naar jezelf…..We willen graag een redelijk goed opgevoede maar vooral ook een gelukkige en tevreden hond.
Sjoukje heeft ons inzichten gegeven in het gedrag van Max in allerlei verschillende situaties en de wijze waarop wij daar mee om kunnen gaan. We hebben het coachingstraject in combinatie met speuren gedaan, iets wat voor ons helemaal nieuw was. We hebben versteld gestaan van dit natuurlijke gedrag van een hond, Max deed dit ontzettend goed en ook dit deed hij fanatiek en vol overgave! Sjoukje dankjewel voor de coaching en de vele inzichten die je ons hebt gegeven, we denken dat we voldoende tools hebben om verder te gaan en zo niet dan weten we je zeker te vinden voor goede raad! Groetjes, Peter en Trijnie

Speuren: een schot in de roos

Dycko en ik hebben in 9 1/2 jaar samen al heel wat afstanden afgelegd en veel verschillende dingen gedaan. Dycko is een Kooikerhondje en met zijn bijna 10 jaar, een fitte senior. Zoekend naar een nieuwe activiteit kwamen we bij Sjoukje om kennis te maken met speuren.
Het bleek een schot in de roos! Dycko had heel snel in de gaten wat de bedoeling was en staat “aan” zo gauw het tuig uit de tas komt. Hij geniet met volle teugen en voor mij is het een uur op volle toeren scherp zijn. Ik heb veel te leren en dat is geweldig leuk!
De begeleiding van Sjoukje is fijn; de uitleg, tips en tops zijn leerzaam en dagen uit tot groei. . Ik ben heel blij dat we nog lang niet uitgeleerd zijn!
Marianne en Dycko

Even een leuke update!!

 

Even een leuke update!!

Mijn hond Roxy en ik speuren nu ongeveer 1,5 jaar bij Sjoukje, en ik kan met recht zeggen dat het zijn vruchten afwerpt in het sociale leven van ons samen.

Door de langzame opbouw van alleen speuren naar met zijn 4en speuren, tolereert mijn hond al veel meer buiten van andere honden.

Ik kan gemakkelijker met der langs andere lopen zonder te veel spanning en uithaal. Ze gaat nu zelfs met een uitlaatservice mee!!!

Laatst kwam der neus helemaal goed van pas. Ik was verdwaald in het Larserbos ( ja ja dat is mogelijk 🙂 ) en ik wist dat er een mevrouw voor me liep, maar die liep zo snel dat ik der niet meer zag. Nu wist ik wel dat zij van die kant kwam waar mijn auto ook stond.

Je raadt het al, ik heb Rox de voetafdruk van waarschijnlijk die vrouw laten ruiken, en net als met een speursessie Rox het commando zoek gegeven. En ja hoor daar gingen we, het was wel ff vingerkruisen of we het goeie spoor hadden? Maar met der neus op de grond hebben we de auto terug gevonden, fantastisch om zo te kunnen vertrouwen op je hond.

Het speuren is dus niet alleen leuk, maar de band die je opbouwt en de samenwerking kunnen veel betekenen voor het verdere leven.

Groetjes Nicole

Nicolette

Leerzame sessies

Ik had een vraag voor Sjoukje. Hoe krijg ik Suus weer zover dat zij weer gewoon met mij naar buiten wil en het bos in.
Suus, mijn hond uit Aruba, heeft het in zich om zich af te sluiten als het haar te eng wordt. Met name de harde geluiden. Zodra de eerste knallen in oktober te horen waren had ze het helemaal gehad met het bos. Welk bos dan ook. Het werd van kwaad tot erger, ze wilde ook niet meer bij huis lopen. Dus op naar coaching door Sjoukje.
En het heeft geholpen. Er is iets veranderd in onze chemie samen. Suus zoekt mij op en vertrouwd mij meer. En ik, ik ben doortastender en resoluter geworden naar haar toe.
Ik heb veel geleerd van Sjoukje. Suus en ik zijn nu echte maatjes. Het waren een leerzame sessies. Het heeft ook wel zijn tijd nodig gehad. En veel geduld en niet opgeven.
Dank je Sjoukje!

Marjolein

Balans tussen nieuwe dingen en een goed resultaat

Sjoukje is heel goed in het vinden van de balans tussen nieuwe dingen leren en toch gaan voor een goed resultaat. Zo krijgt je hond niet alleen een boost in zijn zelfvertrouwen maar leert hij ook beter met zijn omgeving(sprikkels) om te gaan. En altijd met een positieve afsluiter naar huis- en in slaap vallen. Ook heel belangrijk.

Marloes

Speuren, een leuke nieuwe hobby!

Sinds een aantal weken hebben mijn hond Rogan en ik een nieuwe hobby, namelijk speuren! Wat is het leuk om te doen en vooral leuk om te zien hoe fanatiek en enthousiast Rogan is. In een aantal weken al zoveel geleerd van mijn hond. Een echte aanrader als je opzoek bent naar een nieuwe hobby met je hond!

Rosalinde en Rogan

Rosalinde

Veel plezier en vreugde

Op aanraden van onze dierenarts kwamen we bij Sjoukje uit. Ons jongste hondje Dobby was een beetje nerveus en blafferig. Daar konden we wat aan doen door hem te laten speuren, volgens hem. Wat een plezier hebben we van dat advies gehad! Dobby vond het fantastisch, genoot al als we de Groene Velden opreden. Zijn zelfvertrouwen groeide enorm. Zijn grootste prestatie? Een uur lang een oud spoor vrijwel foutloos lopen. Ik weet niet wie dat het mooiste vond, Sjoukje, Dobby of ik…
En toen kwam na enkele jaren voor Dobby de laatste keer, hij was al erg ziek en eigenlijk al te ziek om nog te speuren dachten we. Maar hij speurde als een jonge hond, helemaal enthousiast en zoals altijd door het dolle heen als hij Sjoukje vond. Na een tijdje stopten we en liepen we met z’n drieën terug. Moeilijk…
Sjoukje, bedankt! Het speuren (en jij) hebben Dobby veel plezier en vreugde gegeven!

Mariam en Dobby

Mariam

Goede opbouw

“Met mijn Beauceron Cooper een aantal speurlessen gevolgd bij Sjoukje. Fantastisch om te zien hoe enthousiast een hond een speuropdracht uitvoert, heerlijk om daarna zijn fiere, trotse houding te zien. Het samenwerken met je hond is fijn om te doen. Sjoukje geeft duidelijke opdrachten en bouwt de speuropdrachten goed op”.

Ina en Cooper

Ina

Samen nieuwe dingen leren

“Al een paar jaar train ik met mijn honden bij Sjoukje. In de loop van de jaren hebben we verschillende cursussen en workshops gedaan. Ik vind het erg waardevol samen met mijn honden bezig te zijn. Samen nieuwe dingen leren en meemaken”.

Piet

Piet

Leren vertrouwen op je hond

“Telkens nieuwe uitdagingen in de speurlessen waar we veel van leren. Als baas leren je hond te lezen, goed letten op alle signalen die hij/zij geeft hoe klein ook. En ook leren op je hond te vertrouwen Met Sjoukje als juf hopen we nog veel te kunnen leren”.

Rieske, Nora en Bjucko

Rieske

Mooi en haalbaar trainingsschema

” Een kant en klare hond is in onze ogen ondenkbaar. Een diabetes patiënt is zo “uniek” in zijn levensstijl, dagritme en dus in zijn behoefte in wat de hond moet snappen dat een goede signaleringshond alleen met de eigenaar tegelijk, kan worden opgeleid. We maakten kennis, Sjoukje, Mexx, de andere mensen die belangrijk zijn voor Mexx en mij. We stelden een plan op…WAT is belangrijk voor mij, WAT kan Mexx aanleren, WAT moet de volgorde zijn. Sjoukje bracht de wensen en mogelijkheden EN de beperkingen bij elkaar en maakte er een mooi en haalbaar trainingsschema van”.

Frederick en Mexx

Frederick

Een leuke vakantie voor mijn honden!

“Ook afgelopen zomer hebben mijn twee honden weer drie weken bij Sjoukje gelogeerd.Vanuit haar expertise weet ze waar ze op moet letten bij honden en Sjoukje weet waarover ze het heeft. Zeg nou zelf: jouw hondjes hebben toch ook recht op een leuke vakantie!”

Esther, Luna en Dexter.

Esther

Aandachtig en deskundig maatwerk

“Crumble en ik, een sterke en eigenzinnige engelse bulldog, hebben erg veel aan de individuele training van Sjoukje gehad! Ik kan haar van harte aanbevelen. Aandachtig en deskundig maatwerk. Precies waar ik naar op zoek was!”

Annemieke en Crumble

Annemieke

Ik kan mijn hond nu beter “lezen”

“Bij Sjoukje heb ik mijn hond goed leren observeren “lezen” zoals Sjoukje dat noemt. Daardoor ben ik mijn hond beter gaan begrijpen, en kan ik beter met haar samenwerken”.

Jetty en Leah

Jetty

Laat hieronder een review achter!

Verplicht

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?