Praktijkspeuren als therapie

Gisteren kwam er weer een nieuwe combinatie hond / begeleidster voor een proefles praktijkspeuren. Ze kwamen niet omdat het praktijkspeuren zo ontzettend leuk is om samen te doen of omdat praktijkspeuren zo een ontzettende lekkere work out in de natuur is of met als doel de hond lekker veel geestelijke uitdaging te geven, maar ze kwamen praktijkspeuren als pure therapie.

 

Elsa, een kruizing (waarschijnlijk Hollandse herder / Mechelse herder uit werkhondenlijnen), is een hond van het Dierentehuis Amstelveen / Ouder-Amstel. Ze is tijdelijk ondergebracht in het gastgezin van Paula en Joost omdat verblijf in het asiel voor Elsa te stressvol is gebleken. Paula had eerder met haar eigen hond al aan praktijkspeuren gedaan en ze wist hoe erg een hond van dit praktijkspeuren kan opknappen. 

 

Elsa heeft last van angst agressie en heeft (momenteel) buiten altijd een muilkorf om. 

 

Respect voor Paula die (samen met haar partner) de training van Elsa op zich heeft genomen om Elsa haar gedrag zodanig om te buigen dat Elsa weer goed herplaatsbaar is door het dierentehuis!

 

Tijdens de kennismaking op de gratis proefles praktijkspeuren had Elsa haar muilkorf om en wilde ze wel lekkers van me aannemen, maar echt contact maken deed ze niet. Al gauw na de kennismaking mocht van mij de muilkorf af en tijdens het uur praktijkspeuren kwam een heel andere hond naar voren. Aanvankelijk was Elsa nogal rusteloos, vertoonde ze veel stress signalen en was ze erg met haar omgeving bezig. Tijdens het uur praktijkspeuren bleek dat Elsa zich prima ging focussen, dat ze erg geconcentreerd het spoor ging volgen en dat ze met veel enthousiasme de vermiste persoon signaleerde. Helemaal top! Paula en Elsa komen terug voor praktijkspeurlessen en ik weet zeker dat het praktijkspeuren bij gaat dragen aan het herconditioneren van Elsa.

Plaats een reactie