Over ons

Mijn naam is Sjoukje Lautenbach en, na ruim 25 jaar als verpleegkundige ( AGZ, OK, MGZ, BGZ) aan het werk te zijn geweest, heb ik in 2007 mijn hart gevolgd, en besloten om van mijn passie mijn beroep te maken.

Want ik help graag mensen met een vraag, en ik hou van honden. Ik vind het fantastisch om met ze te werken, te speuren en ik ben geïnteresseerd in hun gedrag.

Het mooiste  vind ik het om alles wat ik geleerd heb, met elkaar te combineren.
Om te luisteren naar wat er eigenlijk bedoeld wordt, naar mijn gevoel.
Met vertrouwen en goede bedoelingen, vanuit het hart,
met de benodigde kennis en afstemmend op wensen en mogelijkheden.

Mensen coachen, honden trainen, speuren met honden, honden opleiden tot diabetes-hulphond of tijdens de vakantie honden opvangen: als je dit echt goed wilt doen, ben je geen amateur, geen hobbyist en zeker ook geen hondenfluisteraar. Dan ben je een gediplomeerd én ervaren hondentrainer en -instructeur. Maar goed, niemand wordt geboren met diploma’s en ervaring als hondentrainer en -instructeur. Ook ik niet, en om een gediplomeerd gedragstherapeut voor honden én vakbekwame hondentrainer en -instructeur te worden heb ik (in hoofdlijnen) dit pad afgelegd:

* 2003 -2008 hbo-opleiding Kynologisch gedragstherapeut (Martin Gaus Academie)
Deze opleiding is mijn basis als het gaat om (probleem) gedrag van honden. Hoe ontstaat gedrag, wat is de oorzaak van gedrag wat je als een probleem ervaart, hoe is dat gedrag om te buigen.
* 2008 start Hond & Baas
Mijn passie wordt ook mij professie. Ik richt mij op hondeneigenaren, die willen investeren in hun hond. De adviezen en trainingen die ik geef, belonen het gedrag wat je wilt van je hond.
* 2012 instructeursopleiding Praktijkspeuren, (STC / Henk Bouman)
Ik kom vaak tegen dat honden een hobby nodig hebben die veel geestelijke uitdaging biedt, en dat is speuren bij uitstek! Met heel veel plezier geef ik les in het ( praktijk-) speuren. Honden mogen bij alles wat ik aanbied, hun neus gebruiken. Want dat doen ze goed! Zo goed dat ze ons als mens er zelfs mee kunnen helpen.
* 2014 Behavior Adjustment Training (Grisha Stuwart, cursus De Laar)
BAT is een hond vriendelijke trainingsmethode. Ik vind het belangrijk om meerdere trainingsmethoden te kennen en op maat toe te passen.
* 2014 tot 2015 opleiding training diabetes-hulphond (Diabetic Alert Dog, Gerd Köhler, Duitsland)
Als voormalig verpleegkundige spreekt dit me enorm aan. Hoe mooi is het dat je hond iets ruikt waar jij je voordeel mee kunt doen ( als je een hypo of hyper hebt). Door het volgen van deze opleiding ben ik in staat om hondeneigenaren stap voor stap te begeleiden bij het opleiden van hun eigen hond tot diabetes-hulphond.
* 2016 Neuswerk 1 en 2 ( Tinley)
Na een aantal zeer praktische opleidingen gericht op het “speuren naar geuren”, nu een verdieping in het theoretische aspect van neuswerk door honden.
* 2017 Transformatie coaching (Academie voor Holistisch Coachen, Amersfoort)
In november 2017 heb ik deze mens gerichte coachingsopleiding afgerond. Om u als eigenaar nog beter te kunnen begeleiden. Want bij het aanleren of ombuigen van gedrag van honden, bent u als eigenaar degene die het (verander) proces moet aangaan.
* 2019 Spiegelen met honden ( Take the leash / Tanja van Doesburg)
In 2019 heb ik module 1 van de individuele opleiding spiegelen met honden bij Tanja van Doesburg gevolgd, deze kennis neem ik ook mee in mijn coachingstrajecten, evenals vele andere werkvormen die ik in de loop der tijd heb geleerd.

U ziet het: waar ik in 2007 breed startte, ben ik me toe gaan spitsen op het professioneel aanbieden van het begeleiden en coachen van hond en baas en geur- en speuractiviteiten met de hond. En hiermee is de cirkel echt rond: met de raakvlakken vanuit mijn ‘oude’ vak van verpleegkundige én mijn opleidingen, ervaringen, kennis en passie om honden te trainen. En zo leef ik mijn motto:

 “Let what you love be what you do”.

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?