Mijn hond blaft als ie alleen thuis is

Gisteren ben ik voor een adviesgesprek naar twee verschillende adressen geweest waar twee verschillende honden ogenschijnlijk hetzelfde probleem hebben.

Ze blaffen als de baas weg is. “Mijn hond heeft verlatingsangst” zeggen de eigenaren als ik ze vraag waarom ze me willen inschakelen.

Tijdens mijn huisbezoek blijkt ook weer eens dat goed inventariseren waarom de hond bepaald gedrag vertoont absoluut nodig is om een goede diagnose voor het gedrag te kunnen stellen. Blaffen als je weg bent wordt al gauw met verlatingsangst geassocieerd. Maar deze honden hadden geen van beiden last van verlatingsangst.

De ene hond was langdurig aan het blaffen omdat hij geprikkeld werd om te blaffen omdat hij allerlei vogels in zijn tuin zag, of kinderen die langsliepen, in ieder geval werd zijn gedrag uitgelokt door prikkels van buiten af die hij hoorde of zag.

De andere hond was een herplaatser en sinds twee weken bij zijn nieuwe baas. Als zijn nieuwe baas naar buiten ging, dan begon het geblaf en sloopte de hond alles wat voor zijn voeten kwam. Na inventarisatie bleek dat de hond in zijn vorige leven aangeleerd had om te blaffen als hij wat dan ook maar wilde. Kennelijk heeft hij altijd succes gehad met dit gedrag en was dit een gewoonte voor de hond geworden. Deze hond blaft dus omdat hij mee wil en niet thuis wil blijven.

Honden die verlatingsangst hebben, vertonen allerlei ander gedrag dan dat deze twee honden laten zien.

Het spreekt voor zich dat een goede diagnose voor het gedrag essentieel is om vervolgens het juiste trainingsplan op te kunnen stellen en uit te kunnen voeren.

Plaats een reactie