Jetty en Leah: neuswerk en praktijkspeuren

Ruim twee jaar geleden kwamen mijn hond Leah en ik bij Sjoukje terecht, omdat de speurcursus waar wij opzaten stopte.

In de cursus neuswerk zaten we in een groepje met 5 andere honden en bazen; we oefenden elke zaterdag. We liepen sporen, die we voor onze honden uitzetten in u-vorm of in rondjes, maar net wat Sjoukje bedacht had om het spannend te maken voor onze viervoeters. Ook leerden we de honden verwijzen, dat betekent dat ze een voorwerp op moesten zoeken, er naast gaan liggen en met een blaf duidelijk te maken dat ze iets gevonden hadden. We leerden de honden ook om uit allerlei voorwerpen precies degene te pikken met onze geur. Ook verstopten we ons en moesten de honden ons vinden en met een verwijs duidelijk maken dat ze iemand gevonden hadden. Alles werd natuurlijk flink beloond!

We liepen ook sporen die uitgezet waren door de andere bazen en het was enig om te zien hoe hard Leah werkte en vooral hoeveel plezier ze er aan beleefde. Daardoor had ik er extra lol in om de cursus te doen. Wat ik vooral prettig vond was dat Sjoukje wel graag had dat we de oefeningen goed deden, je moet je hond geen verkeerde dingen  leren, maar er niet fanatiek in was. We gaan, zei ze altijd, voor de hoofdprijs, niet voor de gouden medaille op de Olympische spelen.

Toen dan ook de mogelijkheid kwam om praktijk speuren te gaan doen, heb ik direct besloten om hiermee verder te gaan. Het bleek een gouden greep, want Leah vindt het fantastisch. Als een hond een passie heeft, dan is dit haar passie.

Je gaat leren je hond te lezen ,zei Sjoukje bij de start. Je gaat iedere beweging die ze maakt bij het speuren herkennen en begrijpen.

Hoe leuk dat is, kon ik niet bedenken. We hebben al zo’n twintig lessen achter de rug en elke les ontdek ik weer iets bij Leah dat nieuw voor mij is.

Inmiddels kan ze een spoor van een uur lopen, ze werkt keihard en ik zie hoe ze haar hersens gebruikt.

Het is hard werken, maar heerlijk om buiten te zijn en met je hond nieuwe dingen te doen, want Sjoukje heeft een ongebreidelde fantasie om steeds nieuwe en moeilijkere dingen te bedenken.

Het leuke is ook dat je zelf mag bepalen hoe je het praktijk speuren doet. Ik doe het één keer per twee weken, maar je kunt ook elke week of eens per maand, alles is met Sjoukje bespreekbaar.

Als ik tegen Leah zeg: “we gaan naar Sjoukje”, staat ze al bij de voordeur, terwijl ze een bloedhekel aan auto rijden heeft, maar het speuren  vindt zo leuk én daarnaast is ze dol op Sjoukje.  Een prettige bijkomstigheid is dat Leah artrose heeft, maar dit juist goed voor haar is.

Geen moment heb ik er spijt van gehad ,dat we dit zijn gaan doen en ik hoop dat we nog heel lang door kunnen gaan.

Jetty de Heer en Leah

 

 

 

Plaats een reactie