Hypo hond

Honden ruiken hypo’s of hypers bij mensen die diabetes type I hebben.

Diabetes I

Heb jij diabetes type I ? Het lijkt me dat dit hartstikke vervelend kan zijn, zeker als je bloedsuiker snel daalt (of stijgt). En dan is het niet alleen vervelend, een hypo kan ook levensgevaarlijk zijn. Van steeds hoge bloedsuikers kunnen de gevolgen vooral ook op lange termijn ernstig zijn.

Hypo hond

Je hebt er misschien wel eens van gehoord dat honden ook geuren zoals die er zijn bij een hypo of hyper kunnen ruiken. Als je bloedsuiker erg snel daalt, kunnen ze soms ook wel eerder aangeven dat de bloedsuiker dalende is dan dat de continumeter dit aangeeft. 

Hypo unawareness

Een hypo is zeker heel vervelend en kan levensbedreigend zijn, zeker als je niet meer voelt dat je bloedsuiker dalende is (hypo unawareness). Hoe fijn zou het zijn als je een hond hebt die je dan een seintje geeft dat hij jouw hypo ruikt. Dan kun je vervolgens je bloedsuiker controleren en actie ondernemen.

Alle honden kunnen goed ruiken

Alle honden kunnen goed ruiken, maar de ene hond is meer geschikt om hypo’s (of hypers) te ruiken en vervolgens te alarmeren, dan de andere. Of uw hond dat ook kan, is afhankelijk van heel veel verschillende factoren.

Honden ruiken hypo’s

Kan ik mijn hond dat ook leren

Of jij je hond kunt leren om jou een signaaltje te geven als je een hyper of hypo hebt is ook nog maar de vraag. Heb je bijvoorbeeld tijd genoeg, heb je hier de discipline of de middelen voor. Want het is zeker niet iets wat je “zomaar even tussen door” doet. Het gaat veel verder dan je hond opvoeden of een kunstje leren.

Intensief traject

Het is een intensief traject waar tijd, energie en geld in gaat zitten. Je moet het ook leuk vinden en er ( dagelijks) tijd voor maken om met jouw hond te trainen. Maar bovenal moet je gek op jouw hond zijn, je hond moet je ( grootste) kameraad zijn en als het even niet lukt wordt je niet boos op hem en erger nog,  je doet hem zeker niet weg omdat het allemaal toch wel tegenvalt.

Maatwerk

Bij Hond en Baas in Lelystad leiden we geen hulphonden op inclusief certificaat / pasjes. We kunnen jouw wel leren hoe je jouw hond kunt leren hond om te reageren op een specifieke geur (hypo of hyper). We kunnen je leren hoe je dat kunt trainen in verschillende omstandigheden. We leren je dat wat nodig is in jouw specifieke situatie. Maatwerk dus.

Begrip

Voordat ik gedragsdeskundige voor honden en (speur)hondentrainer ben geworden, was ik verpleegkundige. Ik ben geen ervaringsdeskundige, maar wel bekend met de ziekte diabetes. Daardoor is het wat makkelijker om de  problemen te begrijpen waar mensen met deze ziekte mee te maken kunnen hebben.

Wil je, voordat je meer informatie aanvraagt, eerst ervaren dat ook jouw hond graag zijn neus gebruikt? 

Je kunt via deze website zoekspelletjes aanvragen. Dat is altijd leuk voor alle honden.

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?