Hulp bij honden en schoenen

Laatst kreeg ik een vraag over een hond die steeds de nieuwe schoenen van het vrouwtje of baasje te grazen nam. Het baasje belde mij, want dat moest toch maar eens afgelopen zijn! Helemaal mee eens natuurlijk; en de eerste vraag die bij mij opkwam was: waarom doet die hond dat toch? De hond, een Welsh Springer Spaniel van 2 jaar oud, woonde bij een gezin waarvan zowel de man als de vrouw erg sportief waren. Ze gingen naast hun drukke baan regelmatig naar de sportschool. Wandelen of fietsen met de hond schoot er vaak bij in, maar de hond had wel erg veel energie en ook veel behoefte aan aandacht.

 

De hond, Suze genaamd, had toen ze nog jonger was, al de ervaring dat de baasjes in de benen kwamen als ze de schoenen van het vrouwtje of het baasje te pakken nam. Ha, dat was een leuk spel; ik pak jullie schoenen en jullie gaan achter mij aan! Dat gaan we vaker doen! Typisch een geval van jong geleerd, oud gedaan. Dit gedrag, het pakken van de schoenen, was voor de eigenaren uiteraard ongewenst, maar het leverde de hond wel steeds aandacht op. En natuurlijk was al die aandacht niet positief bedoeld, maar daar was Suze niet van onder de indruk, ze kreeg nu tenminste aandacht. Het pakken van de schoenen leverde Suze dus wat op (aandacht) en het was een manier voor Suze om iets van haar overtollige energie kwijt te kunnen.

 

De oplossing voor dit probleem was om de schoenen op te bergen (zodat het ongewenste gedrag geen aandacht meer op kon leveren) en Suze iets te doen te geven waardoor ze haar energie kwijt kon en  (vooral ook geestelijke) uitdaging kreeg. Suze trof het met haar sportieve baasjes: actief bezig zijn in de natuur en ook nog een iets fantastisch ondernemen met hun hond, dat sprak de baasjes van Suze erg aan. Ze zijn met Suze gaan praktijkspeuren en ze vinden het alle drie fantastisch!

 

 

 

Plaats een reactie