Honden etiquette

 

Ergernissen voorkomen door honden etiquette.

 

Hondenetiquette is ontwikkeld door Renate Steinfort en Jennifer de Jongh. 

Waar gaat het over: “Hondenetiquette helpt ons om ergernissen te voorkomen. Hondenetiquette biedt ons regels die houvast geven zodat er meer tolerantie tussen mensen en honden ontstaat en de samenleving veiliger wordt”.

 

U heeft uw hond aan de lijn omdat uw hond bijvoorbeeld: geblesseerd is, pijn heeft, oud is, aan het werk is ( bijvoorbeeld als speurhond of als blindengeleidehond ), angstig is en daarom misschien wel agressief reageert naar een andere hond of omdat…

Valt het u ook op dat er toch nog wel veel hondeneigenaren zijn die hun hond niet aanlijnen als u met uw aangelijnde hond passeert?

En dat de eigenaar van de loslopende hond dan zegt: “Maar hij doet niets hoor”? Terwijl de loslopende hond u of uw hond misschien wel laat schrikken, tegen u opspringt, of uw hond stoort tijdens zijn werk?

De reactie van de hondeneigenaar van de loslopende hond kan ook zijn: “Hij wil alleen maar spelen hoor” maar wil uw hond dat ook? En is dat wel echt zo?

Ook wordt er nog wel eens gezegd: “Ze zoeken het zelf wel uit hoor”. Maar wat als uw hond dat nou niet kan? Bijvoorbeeld door ziekte, ouderdom, blessure, gedragsproblemen…

 

Tijdens mijn werkzaamheden als Kynologisch Gedragstherapeut en / of  Instructeur Praktijkspeuren kom ik ook vaak hondeneigenaren tegen die waarschijnlijk vaak gewoon niet geleerd hebben hoe dat nu eigenlijk zit met hondenetiquette. Daarom wil ik graag aandacht geven aan Hondenetiquette, en bijdragen aan het verspreiden van Hondenetiquette. Voor een verdraagzamere en veiligere samenleving. Lijn uw loslopende hond alstublieft aan als u een andere aangelijnde hond ziet naderen. Maar lijn uw loslopende hond ook aan als u fietsers, sporters, wandelaars, kinderen of ruiters ziet naderen. Zij weten niet dat uw hond niets doet. Of roep u hond bij u en houdt hem zichtbaar onder controle. Meer kennis over hondengedrag en de regels in verband met hondenetiquette helpen ergernissen, of nog erger bijtincidenten, voorkomen.

 

Voor meer informatie over hondenetiquette kunt u gaan naar: http://hondenetiquette.nl/.

 

Voor een powerpoint presentatie over hondenetiquette  kunt u gaan naar: 

http://www.lifecoachcompany.nl/images/Hondenetiquette_pp_1A.pdf

 

Voor een uit te printen A4 affiche kunt u gaan naar: 

http://dogsinneedofspace.files.wordpress.com/2012/11/ask-first-pdf.pdf

Plaats een reactie

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?