Geweldig dat praktijkspeuren!

 

Sinds enkele weken ben ik met mijn Engelse Springer aan het parktijkspeuren. Graag wil ik deze superleuke sport eens in het zonnetje zetten. Vooral ook omdat ik zie hoeveel plezier mijn hond er aan beleeft.

Het doel van Praktijkspeuren is om een vermiste (verstopte) persoon op te sporen door diens sporen te volgen. Het kan plaatsvinden in het bos, park of in woonwijken. Het wordt zonder dwang of druk gedaan. Het is voor alle honden helemaal  super. De sporen die gelopen worden om iemand te vinden worden  steeds langer (soms wel 5km).

Op het gebied van speuren was ik echt een leek. Maar dankzij geduldige uitleg van mijn trainster, Sjoukje Lautenbach, leren we veel bij. Of eigenlijk leer ík veel bij, want mijn hond kan het al. Bij praktijkspeuren mag hij doen waar hij van nature goed in is, speuren!!! Dat hoeven we hem niet te leren. De baas moet leren zijn hond te “lezen”en daar na te handelen. Een speurhond geeft veel signalen af waarmee hij aangeeft of hij wel of niet op het goede spoor zit.  De de handler moet deze leren interpreteren. De hond mag niet gecorrigeerd worden. Hij mag lekker trekken. Hij heeft een tuigje aan en zit aan een lange speurlijn. De hond leert dat hij aan het werk mag wanneer hij met de lijn aan het tuigje is gekoppeld. Het omgaan met z’on lange lijn is in het begin echt lastig. Ook het communiceren met de “vermiste persoon”, via een portofoon moet je onder de knie krijgen. Dat is handig omdat je dan zeker weet dat je de goede kant op gaat.

Het speuren is een intensieve sport voor de hond. Zijn concentratievermogen wordt aardig op de proef gesteld. Dat is ook wel te merken, want als we thuis komen is mijn hond echt moe.

Mijn hond wordt al helemaal enthousiast als hij ziet dat de speurspullen bij elkaar worden gezocht. Het verraste me ook dat het volgen van het spoor vanzelf gaat. Zelfs de sporen van wild in het bos worden genegeerd zolang hij met zijn opdracht bezig is.

Het praktijkspeuren is echt een aanrader !!!!

Wanneer u het eens wilt proberen of meer informatie wil, kijk dan op  https://hondentrainingenadvies.nl/praktijkspeuren/ of  stuur  een mailtje naar:

info@hondentrainingenadvies.nl 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?