Een handige speurhond

Een handige speurhond.

Sinds een paar jaar speur ik met mijn hond Leah bij Sjoukje, maar omdat Leah een kruising bordercollie is en een werkhond  is, zitten we al 5 jaar op jachtcursus. Elke vrijdagochtend gaan we daar anderhalf uur hard aan de slag.

Omdat leren gebonden is aan een locatie, de honden kennen als je vaak op één en dezelfde plek traint, de geuren die er hangen, de omgeving en dan is er geen uitdaging voor ze, trainen we op verschillende locaties.

Afgelopen vrijdag moesten we naar een spiksplinternieuwe locatie, die ik met behulp van de tom- tom wel gevonden had, maar de exacte trainingsplek stond dus niet in het apparaat. Ik moest wat zoeken naar het juiste weggetje naar de parkeerplaats, vond die wel, maar helaas iets te laat en de groep  met de trainer was dus al op weg naar de plek waar we zouden trainen.  Daar stond ik dus, bepakt en gezakt met water, dummy’s en koekjes én een hond in de startblokken. Wat nu????

Ik kreeg een brainwave, want als we naar de locatie van Sjoukje gaan en als zij nog bezig is met een andere hond en baas, neemt Leah altijd een flinke snuif van haar auto. Meestal begint ze dan meteen te werken.  Dus ik nam Leah mee naar de auto van de trainer, ze snuffelde als een gek die wagen af en ik zei: zoek Mary-Lou.  Ze ging als een speer  aan het werk, tempo hoog en bracht ons keurig naar het gezelschap.

 Hoe heb je ons gevonden? vroeg Mary-Lou verbaasd. Ik legde het uit.  Goh, wat leuk ,was haar  reactie. Mijn mede cursisten waren verbaasd over Leah’s kunnen.

Ik deed mijn best om niet te glimmen en Lee had maar één wens, werken.

Het is dus gewoon heel handig als je je hond de kans geeft om allerlei dingen te leren, die zij toepast alsof het een fluitje van een cent is.

Soms weet ik niet wie er meer leert, ik of mijn viervoeter, maar dát ze leert is duidelijk.

Jetty de Heer

 

 

 

Plaats een reactie

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?