Elly heeft een probleem met haar hond

Wat zou jij doen. Ik verwacht een heel scala van verschillende antwoorden. Waar ik benieuwd naar ben is het antwoord van Elly. Elly heeft een probleem met haar hond. Haar hond blaft als ze ´s ochtends om 7.00 uur naar haar werk gaat. En nu hebben de buren de politie gebeld. En Elly heeft mij gebeld. Voor hulp. Voor het gedrag van haar hond.

Wat is het probleem van Elly met haar hond?

Elly woont sinds een paar jaar in Nederland. Ze spreekt alleen Engels, ze heeft geen rijbewijs, en ze gaat met de trein naar haar werk. Ze reist 2 uur per dag en werkt 8 uur per dag. Haar hond is dus 10 uur per dag alleen thuis. Vijf dagen achter elkaar. Ze kent niemand in haar nieuwe woonplaats. Elly is gek op haar hond en haar hond op haar. Elly haar hond blaft twee uur lang als Elly het huis uit gaat. Daarna is haar hond stil. Elly haar hond vindt het niet fijn om door andere mensen aangeraakt te worden en ze kan niet met honden en katten opschieten.

Wie heeft het probleem, Elly haar hond of Elly of ?

Het is voor mij niet zo moeilijk om achter de reden te komen waarom Elly haar hond blaft. Elly wil wat aan het probleem doen, want ze wil geen last met de buren en ze vindt het ook niet leuk voor haar hond dat ze zo blaft. Als Elly thuis is en even naar de winkel moet voor een boodschap, blaft haar hond sinds kort ook. En ze is dan maar hooguit een uurtje weg. Wie heeft nu een probleem, Elly of haar hond?

Hoe kan Elly het probleem wat ze heeft met haar hond oplossen?

Ik ben gedragstherapeut voor honden. Ik kan aangeven waarom Elly haar hond doet wat ze doet. Maar de omstandigheden van de hond van Elly en Elly kan ik niet veranderen. Dat moet Elly doen. Elly moet een plan maken waardoor haar hond niet meer 5 dagen in de week 10 uur alleen thuis is. Moet ze minder gaan werken, moet ze meer thuis werken, moet ze haar hond meenemen naar het werk, moet ze iemand in huis halen als ze gaat werken, moet ze haar hond ergens naar toe brengen als ze gaat werken, moet ze….een ding is zeker, ze wil haar hond niet weg doen, voorgoed ergens anders laten wonen…

Ik kan Elly coachen bij het probleem wat ze heeft met haar hond.

Ik kan Elly coachen bij het probleem wat ze heeft met haar hond. Ik kan het probleem niet oplossen. Ik kan niet tegen Elly zeggen wat ze moet doen. Ik kan ook niet bij Elly haar hond gaan zitten als Elly om 7 uur ´s ochtends naar haar werk gaat. Ik kan wel Elly de juiste vragen stellen, zodat ze zelf tot het inzicht komt wat ze moet gaan doen zodat de situatie waarin zij en haar hond zich bevinden kan veranderen. En als die situatie is veranderd, kan ik wel helpen om het gedrag van haar hond te veranderen als Elly ( niet te lang) het huis verlaat.

Heeft Elly wat aan jouw oplossing of moet ze die zelf bedenken? Is wat voor jou werkt ook wat voor Elly gaat werken?

Plaats een reactie