Speurhond in het licht, het vervolg.

 

Speuren met je hond.

Yvonne speurt sinds 7-12-2015 met haar hond Pepper. Toen zij zich net hadden aangemeld, kregen zij ( hond en handler) individueel les. In dit bericht op mijn website https://hondentrainingenadvies.nl/speuren-met-een-doel-3/  kunt u lezen waarom Yvonne met Pepper is gaan speuren. Als een team daar aan toe is, kunnen zij na individuele lessen praktijkspeuren, ook in een groep gaan speuren. Inmiddels doet Yvonne al sinds 14-10-17 mee aan de groepslessen bij Hond en Baas/ Speurhondenschool Lelystad.

Speurtraining.

Sinds september 2018 zijn deze groepslessen gewijzigd. Ik noem het nu speurtrainingen.
De groepslessen hadden eerst het karakter  van een workshop speuren. Iedereen, van welk niveau dan ook, kon meedoen. Nu is er per groeps- speurtraining een leerdoel. Alle teams hebben de basis voor deze leerdoelen al wel gehad in de individuele speurlessen, er is al een bepaald niveau. Een uitbreiding van de mogelijkheden voor speurteams waarvan de hond en de handler hun plafond nog niet bereikt hebben en die verder willen. Next level speuren noem ik dat.

Gezamenlijke leerdoelen.

Gezamenlijke speurdoelen tijdens de next level groepstrainingen zijn bijvoorbeeld dat jij als handler leert om sporen te lopen, en om feedback te geven aan het team wat jou als vermiste aan het zoeken is. Dat blijkt in de praktijk toch heel wat anders te zijn dan je `gewoon` verstoppen. Waar moet je aan denken, wat  moet je wel of juist niet doen. Echt nadenken en betrokken zijn.
In een groep kan gewerkt worden met decoy´s en we kunnen verleidingssporen maken. We kunnen in zo´n groepstraining ook steeds andere vermiste personen gaan zoeken. Als de stappen die nodig zijn om succes te hebben gemaakt zijn, dan kunnen we ook de omstandigheden waarin we speuren steeds gaan veranderen, we kunnen de sporen moeilijker maken. De handlers krijgen steeds meer inzicht in wat de variabelen zijn, gaan de variabelen herkennen en kunnen er rekening mee gaan houden. Best veel af en toe, en zo blijft het ook uitdagend.

Persoonlijke leerdoelen.

In deze next level groepstrainingen, zijn er natuurlijk voor ieder team ook persoonlijke leerdoelen. In het geval van Yvonne en Pepper zijn dat bijvoorbeeld dat Pepper leert wachten, hij is nogal fanatiek en laat dat weten. Pepper moet zich ook blijven concentreren op het speuren in een groep die steeds wisselt van samenstelling. Hij leert ook om niet te reageren op afleidende prikkels door niet (aanhoudend) te blaffen. Yvonne neemt dan tijdens het groepsgebeuren ook de ruimte voor hun persoonlijke leerdoelen. Het begeleiden en samenwerken wordt hierdoor verbeterd en dat heeft ook effecten in het dagelijkse leven.

Niet aan je plafond.

Als jij en jouw hond nog niet aan jullie plafond zijn en als je ook méér wilt, lees dan hier verder. Er zijn regelmatig groepstrainingen voor speurteams die het leuk vinden om meer uitdaging te krijgen, die meer willen leren en meer willen doen. Als jij nog niet speurt met jouw hond, maar het lijkt je geweldig om dit te gaan doen, dan ben je uiteraard ook van harte welkom!

Geef je nu op

 

 

 

 

Plaats een reactie